Wie zijn wij?

TREC-GO training en instructie

 

WIE ZIJN WIJ?

Ik ben Mirjam Nelisse en ik geef de trainingen van TREC-GO training en instructie. TREC-GO training en instructie is ontstaan in 2009, toen ik een TREC wedstrijd heb georganiseerd. Daarvoor hebben we speciaal een terrein met hindernissen aangelegd. Als snel kwam de vraag of ik hindernistrainingen wilde geven. Kort daarna kwam ook de vraag of ik kaart en oriëntatie cursussen wilde geven. Ik beleef veel plezier aan het geven van de trainingen en cursussen. Het is mooi om te zien hoeveel plezier mens en paard hebben en dat ze zichzelf overtreffen in wat ze kunnen!

 

Zelf rijd ik sinds 2007 TREC met mijn paard Hans. Samen hebben we wedstrijden gereden in Nederland, België en Frankrijk, met als ultieme doel de deelname aan het EK in 2010. Helaas heeft Hans een spierstofwisselingsziekte gekregen, waardoor hij snel verzuurt. Hij is twee jaar met pensioen geweest, maar bleek in 2012 weer fit genoeg voor T2 wedstrijden.

Hans staat lekker in de wei met zijn maatje: Bliksem. Bliksem heb ik eind oktober 2010 gekocht als veulen van 6 maanden. Hopelijk wordt deze kleine dondersteen het paard waarmee ik alsnog mijn droom kan waarmaken: deelname aan een TREC EK of WK! Sinds januari 2012 heb ik Allstar erbij gekocht. Een dressuur gereden Haflinger, waarmee ik op termijn ook TREC wil gaan rijden. Vooralsnog zijn we elkaars handleiding nog aan het lezen!

 

Om mezelf verder te ontwikkelen in de TREC sport heb ik diverse cursussen en trainingen gevolgd, waarvan ik het geleerde ook weer toepas in de trainingen en cursussen die ik zelf geef!

  • In 2012 heb ik de cursus voor hoofdjury gedaan in Eersel. Tijdens de cursus, die zowel het Nederlandse als het internationale (FITE) reglement betrof, is vooral veel aandacht besteed aan de hindernissen.
  • In 2011 de cursus POR Traceur in het Franse Sommant (voertaal Frans/Engels). Hier heb ik geleerd om POR routes uit te zetten op het hoogste niveau: T4. Dit zijn wedstrijden zoals de (Nederlandse) Kampioenschappen en Europacup wedstrijden.
  • In 2010 heb ik een TREC cursus in het Duitse Echmühle (voertaal Duits) gevolgd van de Oostenrijker Günther Wolf (o.a. Europacup winnaar). De nadruk lag op kaartlezen en oriëntatie (hoogteverschillen, rijden in de bergen, grid en azimut). Daarnaast is er aandacht besteed aan de MA en PTV. De meest bijzondere hindernis was een afsprong in een riviertje en dus onder water, die Hans uitstekend deed!
  • In 2009 heb ik een driedaagse TREC cursus gevolgd in het Belgische Mont-le-Soie (voertaal Frans). Hier zijn alle aspecten van TREC aan de orde gekomen, maar in het bijzonder de POR (kaartlezen en oriëntatie, grid en azimut) en de PTV (combinaties van hindernissen, lastige hindernissen en moeilijke lijnen).

 

  • Naast de trainingen op onze eigen locatie in Dirksland, geef ik vanaf 2011 ook trainingen en cursussen op andere locaties in Nederland.
  •  
  • De trainingen en cursussen voor TREC-GO training en instructie geef ik naast mijn werk bij TNO. Als specialist tunnelveiligheid adviseer ik bedrijven en overheden over de veiligheid van tunnels.

 

 

 

 

 

 

 

 

WAAR STAAN WE VOOR?

TREC-GO staat voor TREC Goeree-Overflakkee, het eiland waarop onze locatie gevestigd is. Mijn partner, Janleen Poortvliet, heeft hier een boerderij waarop het hindernissenterrein gelegen is. Janleen helpt ook met de aanleg en het bijhouden van de hindernissen. En als hij tijd heeft, maakt hij foto's van de deelnemers!

 

Maar TREC-GO staat ook voor het Engelse woord "go", wat "gaan" betekent. En zo is het ook: we gaan ervoor om de deelnemers aan de trainingen te enthousiasmeren en op een praktische manier wat te leren, zodat ook zij 'ervoor gaan'. Zo praktisch, dat zij na de PTV training en de POR cursus klaar zijn om deel te nemen aan een TREC wedstrijd!

 

Wat onderscheidt ons van andere TREC trainingslocaties?

Vanuit mijn opleiding en werk heb ik veel ervaring in het adviseren van mensen hoe ze bepaalde dingen kunnen verbeteren. Ik weet op een enthousiaste en heldere manier duidelijk te maken hoe iemand zich kan verbeteren, maar wel op een vriendelijke manier voor mens en paard.

 

Daarnaast is ons hindernissenterrein onderscheidend. Als enige trainingslocatie in Nederland hebben we een paar unieke hindernissen, zoals de brug, de sloot en de trap. De brug is een betonnen brug over een sloot met water, in tegenstelling tot de vaak gebruikte houten brug die op de grond ligt. De brug is erg sterk en kan zelfs de zwaarste paarden gemakkelijk dragen. Hij is daarmee veilig en geeft een vertrouwde indruk.

 

De sloot is een hindernis die daadwerkelijk een greppel betreft. Aan de ene kant is de greppel afgezet met bielzen, terwijl de andere kant een grasberm is. In de greppel staat ook daadwerkelijk water. Bij droog weer laten we de greppel en de waterbak door middel van een pomp vollopen met water. Dus ook bij droogte kun je bij ons terecht!

 

De trap is ook uniek en gelegen tegen een heuveltje aan. De trap is gemaakt van hardhouten balken en hij voldoet exact aan de afmetingen van het Nederlandse reglement, zoals overigens alle hindernissen voor zover praktisch mogelijk.

 

Tot slot hebben we een opsprong/afsprong combinatie aangelegd, die ook een dubbelsprong/passage de route mogelijk maakt. Zowel op T1/T2 niveau als op T3 niveau. Dit is een prachtige hindernis geworden!

 

Naast deze unieke hindernissen, zijn in principe alle hindernissen uit het Nederlandse reglement mogelijk, behalve de kuil. De kuil is echter goed te oefenen doordat de hulpen gelijk zijn aan die voor bergop en bergaf. En die hindernis hebben we wel!

 

Diverse hindernissen hebben we ook in meerdere uitvoeringen, van beginners tot gevorderden niveau. Zo zijn er bijvoorbeeld vier verschillende hoogtes boomstammen, drie verschillende steiltes om bergop en bergaf te gaan en kan uiteraard gevarieerd worden met de afstand tussen de pionnen in de slalom.

 

Mocht je hierdoor geïnteresseerd geraakt zijn om eens te komen kijken bij of mee te doen met een training, neem dan contact op via de contact button!

 

Met sportieve groet,

Mirjam Nelisse

 

 

 

 

 

© Copyright 2013. All Rights Reserved.